donderdag 29 mei 2014

Het gouden ei - Tim Krabbé

Samenvatting:
Het begint met een autorit van een stel genaamd Rex en Saskia die op weg zijn naar hun vakantiebestemming. Ze stoppen op een gegeven moment bij een benzinepomp om te tanken en Saskia gaat naar de wc en haalt wat drankjes. Saskia komt echter niet meer terug. Rex begint te zoeken en te vragen of mensen haar gezien hebben maar hij steekt er niet veel van op. Later gaat het ineens over ene Raymond Lemorne en het gaat kort over zijn leventje. Het gaat er ook over dat hij graag een mooie vrouw wil ontvoeren of vermoorden en hij probeert het bij veel vrouwen uit maar geen een trapt er in. Dan gaat het weer over Rex die later een andere vriendin heeft genaamd Lieneke (Saskia is nog steeds niet gevonden). Rex is later weer bezig met het onderzoeken van wat er precies is gebeurd met Saskia. Dan komt opeens Lemorne bij zijn huis en vertelt Rex of hij wil meekomen zodat Lemorne kan vertellen wat er met Saskia is gebeurt (hij zegt dat hij het weet). Rex mag weten wat er is gebeurd als hij hetzelfde zal ondergaan, Rex doet dit. Het blijkt dat Lemorne Saskia in z'n auto heeft gekregen en bewusteloos heeft gemaakt. Zij werd onder de grond, alleen, op een matras neergelegd. Zo hebben Rex en Saskia dezelfde dood meegemaakt.

Perspectief en structuur:
Het perspectief wordt gewisseld: Wanneer het over Rex z'n leven ging was het verhaal vanuit Rex' perspectief. Wanneer het over Lemorne z'n leven ging was het verhaal vanuit Lemorne's perspectief. En toen het later over Rex en Lemorne ging, was het verhaal vanuit Rex' perspectief. 
Het boek wordt snel verteld zonder veel details.

Mening:
Ik vond het boek zeer fijn om te lezen omdat het snel door te lezen was en het bij het eerste hoofdstuk al spannend was; ik wilde het einde weten en dus doorlezen. Ook was het boek niet heel moeilijk geschreven. Ik begreep wat er stond en vond het daardoor niet vervelend of oninteressant. 

Genre: 
Thriller & detective, psychologische roman, avonturenroman.

Titelverklaring:
Saskia had een nachtmerrie over dat ze in een gouden ei zat in de ruimte. Ze kon er niet uit, ze kon niet dood. Behalve als ze tegen het enige andere gouden ei botste in de ruimte maar dat was een zeer kleine kans. Als zij wordt ontvoerd maakt ze eigenlijk het gouden ei in het echt mee. Ook Rex moet dit mee maken om te weten wat er is gebeurd en daardoor vinden z elkaar weer in de hemel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten