donderdag 29 mei 2014

Sonnyboy - Annejet van der Zijl

Samenvatting:
Het boek begint met het introduceren van de personages. Het gaat dan over Rika en een ander personage Waldemar. Rika is een moeder van drie kinderen en is gescheiden met haar man Willem. Waldemar is een Surinaamse jongen die goed kon zwemmen. Rika kwam via haar zus in contact met Waldemar en werd haar dienstjongen. Al snel worden Rika en Waldemar verliefd en Rika wordt zwanger van Waldemar. Willem pakt de kinderen van Rika af en Rika mag ze niet meer zien. Gelukkig wil de oudste dochter Bertha stiekem nog wel contact. In 1929 wordt het zoontje van Rika en Waldemar geboren: Waldy genaamd. Z'n bijnaam is Sonnyboy. Rika en Waldemar hebben weinig geld en worden op straat gezet. Ze vinden een huis in Scheveningen en beginnen daar een Pension (met de zus van Waldemar; Hilda). 
De oorlog breekt uit: Rika en Waldemar besluiten om ook Joden te laten onderduiken in het Pension. Later worden de huizen in Scheveningen (dus ook hun huis) gesloopt en ze willen in Rijswijk gaan wonen. Dat lukt alleen niet helemaal en ze gaan weer naar Scheveningen en hier duiken ook Joden weer onder. 
In 1944 komen Duitsers het huis binnenvallen en nemen iedereen mee behalve Waldy. Ze kwamen in een cel waar Rika en Waldemar elkaar niet konden zien. Later zijn Waldemar en Rika allebei in het kamp Vught, daar kunnen ze elkaar af en toe een beetje zien. Uiteindelijk worden ze weer allebei naar aparte kampen in Duitsland overgeplaatst. Veel vrouwen worden ziek en moeten naar gaskamers en worden vergast. Rika wordt uiteindelijk ook ziek en ook zij wordt vergast. Waldy woont bij familie en hoort dat Rika dood is, ze horen niks van Waldemar. Later blijkt uit een brief (na de bevrijdingsdag) dat Waldemar uit een boot is gaan zwemmen en werd doodgeschoten door agenten. 

Waldy is in Suriname gaan wonen bij zijn oom en tante. Hij heeft zeer veel verdriet van het verlies van zijn ouders.


Perspectief en structuur:
Het boek was best wel volwassen geschreven. Het was soms moeilijk te begrijpen maar als je weer door las begreep ik het wel weer. Het verhaal is geschreven door de alwetende verteller: Het was dus niet vanuit iemands perspectief in het verhaal maar het werd gewoon vertelt door iemand van boven af.

Mening:
Ik vond het in het begin best saai omdat het ook ingewikkeld was geschreven en ik het daardoor niet goed snapte. Later toen Waldy werd geboren vond ik het wat interessanter worden. Maar in het begin ging het ook heel erg om de personages uitleggen (wat natuurlijk wel belangrijk is maar wel saai). Toen de oorlog uitbrak vond ik het al helemaal beter worden want dan wil ik graag weten hoe het eindigt.

Genre:
roman, geschiedenis

Titelverklaring:
Waldy wordt vernoemd naar Sonnyboy uit een film. Waldy is het zoontje van Rika en Waldemar. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten