Marga (die het verhaal vertelt) woont in Breda met haar ouders en haar zusje. Berta, haar zus, Dave, haar broer en Lotte, de vrouw van Dave wonen in Amsterdam. De oorlog is in het begin van het verhaal al uitgebroken maar Marga is in het eerste jaar van de oorlog ziek en ondergaat kuren. Op een gegeven moment moet Dave en zijn vader gekeurd worden voor een werkkamp maar Dave slikt medicijnen waardoor hij er ziek uit ziet en wordt afgekeurd. De vader wordt gelukkig ook afgekeurd. Dave is er nog wel ziek van en gaat samen met Marga op hun kamer in Amersfoort (ze zijn verhuist) zitten, in hun pyjama, de hele dag en nacht. Maar dan horen ze dat Bettie is opgepakt en ze weten niet waar ze is. De ouders gaan naar Amsterdam omdat zij ouder zijn dan vijftig jaar. Later gaat ook Marga stiekem naar Amsterdam. Dave en Lotte gaan ook, maar niet bij Dave z'n ouders. Op een andere oorlogsdag gaat Marga boodschappen doen maar er zijn daar ineens allemaal Duitse troepen om de straat leeg te halen. Marga komt er onderuit omdat ze zegt dat ze in een andere straat woont (wat ook zo is). Weer op een andere oorlogsdag gaat 's avonds ineens de bel, het zijn de Duitsers. Marga ontsnapt via achter. Ze gaat naar Dave en Lotte en samen met Lotte verft ze haar haar blond met water peroxyde, zodat ze minder Joods lijkt. Ook vervalsen ze haar identiteitskaart. Ze besluiten te vluchten naar Utrecht. Hun plan is om allemaal apart een kaartje te halen zodat ze minder opvallen en elkaar bij 't station in Utrecht weer treffen. Dave en Lotte worden echter opgepakt en Marga gaat alleen. Daar komt ze ergens waar eigenlijk geen plek is en ze gaat weer naar Amsterdam. Daar gaat ze van de ene naar de andere plek en uiteindelijk ging ze naar Heemstede, met behulp van een jongen genaamd Wout. Hier bleef ze tot na de oorlog. Later ging ze naar Zeis bij haar oom en tante. Daar bleef ze en ze wist niks van Berta, Dave, Lotte, haar zusje of haar ouders. Later ging ook haar oom dood maar ze bleef bij haar tante.
Perspectief en structuur.
Het boek werd vanuit Marga Minco. In de verleden tijd. Ze vertelt over wat er allemaal gebeurde voor tijdens en na de oorlog. Het verhaal wordt verder in chronologische volgorde vertelt en is dus erg fijn om te lezen.
Mening:
Ik vond het een prima boek. Het was snel doorheen te lezen en ik vond het leuk dat het perspectief vanuit een meisje van mijn leeftijd was, net zoals Anne Frank. Ik vind de oorlog interessant en vind het dan dus ook interessant en boeiend om over te lezen. Het vond het ook fijn dat het einde duidelijk was, er was geen open einde. Alleen eindigde het niet echt leuk.
Titelverklaring:
Op Seideravond wordt een gerecht "het bittere kruid" genaamd, gegeten als herdenking van de slavernij in Egypte. Ze eten het om de jaren van lijden te herdenken. En eigenlijk symboliseert het daardoor ook hun, de joden, op dat moment.
Genre:
Op Seideravond wordt een gerecht "het bittere kruid" genaamd, gegeten als herdenking van de slavernij in Egypte. Ze eten het om de jaren van lijden te herdenken. En eigenlijk symboliseert het daardoor ook hun, de joden, op dat moment.
Genre:
Psychologishe oorlogsroman
Geen opmerkingen:
Een reactie posten